FILM “SMRT DJEVOJČICE SA ŽIGICAMA” SNIMAT ĆE SE NA RABU

Iduće jeseni počet će snimanje filma “Smrt djevojčice sa žigicama” prema romanu Zorana Ferića. Režirat će Goran Kulenović, koji uz Ferića potpisuje i scenarij filma. Radi se o kriminalističkom trileru, a ekipa filma predstavila ga je danas u okviru Rab Film Festivala.

Projekt je trenutno u visokoj fazi predprodukcije, u potvrđenoj glumačkoj postavi su Ozren Grabarić, Jelena Lopatić i Borko Perić, a premijera se očekuje u proljeće 2021.

“Što je u hrvatskom društvu više kriminala manje ga je na filmu”, kazao je Ferić, dodavši da je roman “Smrt djevojčice sa žigicama” među ostalim proizašao i iz nostalgije prema otoku koji kao ljetnu oazu posjećuje preko 30 godina.

Kulenović je kazao i da ovim projektom žele istražiti hoće li žanrovski film, koji uz prikaz specifične otočke sredine ratnih 90-tih prati istragu ubojstva rumunjske transseksualne prostitutke, biti mamac za publiku u Hrvatskoj, regiji, ali i šire.

Očekuje da će glavni aduti filma biti “briljantni Ferićevi detalji” s mnoštvom crnog humora i bizarnosti.

I producenti filma Ivor Hadžiabdić i Antun Bahat očekuju dobre rezultate, posebno s obzir na uspjehe koje su u krimi žanru postigli engleski i skandinavski autori.

 

 • Naslov filma: Smrt djevojčice sa žigicama      
 • Žanr: triler
 • Trajanje: 110min
 • Status: u visokoj fazi predprodukcije zahvaljujući potpori HAVC-a i Hrvatske radio-televizije Period snimanja : 15.10 2020. – 15.11.2020.
 • Lokacije: otok Rab i druge lokacije
 • Scenaristi : Zoran Ferić, Goran Kulenović, prema istoimenom romanu Zorana Ferića
 • Redatelj: Goran Kulenović
 • Direktor fotografije: Mirko Pivčević
 • Produkcija: Livada produkcija d.o.o.
 • Producenti: Ivor Hadžiabdić, Antun Bahat
 • Potvrđena glumačka postava: Ozren Grabarić, Jelena Lopatić, Borko Perić

SINOPSIS

Svježe rastavljeni patolog Fero, u tmurnu ratnu jesen, nakon dosta godina, vraća se na otok Rab na kojem je proveo veći dio svog djetinjstva. Fero dolazi na sprovod kćerki svog prijatelja  Globusa, ali ubrzo biva uvučen u istragu ubojstva rumunjske prostitutke, koju vodi njegov prijatelj i šef policije Mungos. Dok među otočkim poznanicima pokušavaju pronaći ubojicu, a krug sumnjivaca se ubrzano širi, nad Feru i Mungosa se sve više nadvija sjena velike pogreške iz mladosti. Fero obnavlja kontakt s Frankom, neostvarenom otočkom ljubavi, koja je sada u vezi sa starijim piscem. I baš radi duhova iz prošlosti, Fero je prisiljen istragu nastaviti na svoju ruku.

Rasplet je neočekivan i šokantan.

O FILMU

Film ‘Smrt djevojčice sa žigicama’ kombinacija je žanrovskog filma (triler o istrazi ubojstva), intimne i generacijske drame, a usput i prikaz jedne specifične otočke sredine, u dva vrlo specifična vremenska razdoblja (zlatno doba turizma ranih 70-tih i turistička ‘pustoš’ ranih 90-tih). Kao što smo u scenariju pazili da sve te razine fino isprepletemo, tako je bitno i u režijskom i vizualnom pristupu pronaći balans između stiliziranog, ‘pomaknutog’ u priči, i onoga što treba prikazati više naturalistički, gotovo dokumentarno, a i jednih i drugih elemenata ima u sve tri spomenute razine priče. Kada bi tražili kratku i efektnu sintagmu da dočaramo ovaj film, bio bi to ‘mediteranski noir’. U ovom filmu zaista susrećemo puno elemenata noira: istraga ubojstva kao pokretač priče o intimnoj drami junaka mučenog prošlošću; neostvarena ljubav; sumorna (polu)urbana sredina iza čije se lijepe fasade skrivaju mračne tajne; galerija neobičnih likova koji kroz film otkrivaju neko svoje drugo lice; cinični humor pomješan sa nelagodnim ili čak jezovitim prizorima…