Project Description

//////// ŽIRI

TIHANA LAZOVIĆ

Tihana Lazović (rođena u Zadru 1990.) diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 2013. godine.

Godine 2014. snimila je film „Zvizdan“ redatelja Dalibora Matanića, u kojem je glumila glavnu ulogu. Film je osvojio nagradu žirija u službenom natjecateljskom programu „Un certain Regard“ 68. filmskog festivala u Cannesu. Za utjelovljenje triju različitih ženskih uloga  u tom filmu nagrađena je Zlatnom arenom za najbolju glumicu na 62. filmskom festivalu u Puli, Nagradom za istaknutu glumicu na 25. filmskom festivalu u Cottbusu, Nagradom za najbolju glumicu na Međunarodnom filmskom festivalu Cinoche u Quebecu u Kanadi i Nagradom za najbolju glumicu na kosovskom filmskom festivalu u Prištini.

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2016. Tihana je izabrana među 10 najperspektivnijih europskih glumaca u programu „Shooting Stars“ za ulogu u nagrađivanom „Zvizdanu“.

Glumila je sporednu ulogu u filmu Zrinka Ogreste „S one strane“, koji je bio u službenoj konkurenciji programa „Panorama“ na 66. Berlinalu.

Krajem 2016. završila je snimanje talijansko-belgijskog filma „Sembra mio figlio“ (Poput mog sina) u režiji Costanze Quatriglio, u kojem ima glavnu ulogu. Glumila je u TV serijama „Novine“, koje se emitiraju na Netflixu, i „Uspjeh“ na HBO-u. Tumači glavnu žensku ulogu u novom filmu Dalibora Matanića „Zora“.

Uz film, Tihana radi i u kazalištu te pjeva u jazz sastavu „Jen, dva trio i Tihana Lazović“.