NENAD PUHOVSKI

Osnivač i direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma „ZagrebDox“, ravnatelj produkcijske kuće „Factum“ iz Zagreba

TEMA: „Kako proizvesti istraživački dokumentarni film?“

Nenad Puhovski govorit će o radu na istraživačkom dokumentarnom filmu u okolini koja ne želi da autorski istražite svoju temu, te kako takav film pripremiti, producirati i uopće osigurati mu distribuciju u ne baš prijateljskom okruženju?

Nenad Puhovski jedna je od ključnih osoba u razvoju suvremenog hrvatskog dokumentarca. Filmski autor nagrađivanih, ali i žestoko osporavanih filmova, producent više od 70 dokumentaraca, direktor najvećeg regionalnog dokumentarnog festivala, ZagrebDoxa te voditelj jedinog magistarskog studija dokumentaristike u jugoistočnoj Europi.

Nenad je rođen 1949. godine u Zagrebu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu i  Akademiji dramske umjetnosti. Od 1965. godine amaterski, a od 1973. i profesionalno režira u kazalištu, na filmu i televiziji te kao redatelj potpisuje preko 250 produkcija. Radio je kao stalni dramaturg Teatra &TD, a od 1980. kao nastavnik na Odsjeku filmske i TV režije ADU-a, gdje je danas redoviti profesor dokumentarne režije. Osnivač je Katedre za televiziju i magistarskog studija dokumentarnog filma na ADU. Predavao je i mentorirao projekte mladih profesionalaca u Europi, Aziji, Južnoj Americi, Bliskom istoku, Africi i SAD-u.

Godine 1997. osniva i vodi Factum, najznačajniju hrvatsku nezavisnu dokumentarnu produkciju. Kao producent potpisao je preko 70 dokumentarnih filmova koji su prikazani na više od sedamdeset festivala. Ti su filmovi, uz niz međunarodnih nagrada, na Danima hrvatskog filma dobili tri Grand Prixa i četiri nagrade za najbolju produkciju. Godine 2005. osniva i kao direktor vodi ZagrebDox, najveći međunarodni festival dokumentarnog filma u regiji. Dobitnik je brojnih domaćih i stranih nagrada među kojima je nagrada Europske mreže dokumentarnog filma (EDN) za rad na polju dokumentaristike, posebice za pokretanje i vođenje ZagrebDoxa.

Član je Europske filmske akademije.


MARJAN ALČEVSKI

Scenarist dokumentarnih i igranih projekata, među kojima i HBO hit serije “Uspjeh”

TEMA: „Istraži scenarij!“

Marjan Alčevski iscrpno će govoriti o tome kako pisati scenarij u istraživačkom filmskom djelu

Marjan Alčevski autor je i scenarist TV serije “Uspjeh” (2019), prve HBO Adria originalne produkcije.

Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Sedam godina radi kao scenarist na razvoju TV i filmskih projekata za PlanetB i Nukleus film. Razvijao je scenarij za dugometražni film „Ljepši kraj“ kroz scenarističke programe Babylon i Torino Filmlab Adaptlab 2014., a polusatnu TV komediju „Prolupao“ kroz program Midpoint TV Launch. Sudjelovao je u programima EAVE i ExOriente s dokumentarnim filmom „Plati i ženi“. Koscenarist je animiranog dokumentarca „Chris the Swiss“, koji je imao premijeru na Tjednu kritike u sklopu filmskog festivala u Cannesu 2018. Bio je u užem izboru BBC-eva međunarodnog scenarističkog natjecanja 2012. Osvojio je nagradu za najbolju prezentaciju projekta na PitchADU 2015. i dobio Dekanovu nagradu ADU 2016. za mini seriju „Služba“.


DANA BUDISAVLJEVIĆ

Redateljica filma “Dnevnik Diane Budisavljević”, producentica i suosnivačica produkcijske kuće “Hulahop“

TEMA: „Povijesno istraživanje na filmu“

Na koji način pristupiti istraživanju povijesne teme, koja se ili izbjegava ili od nje postoji potpuni namjerni otklon? Kako pak dokumentarnu temu i materijal ukomponirati s fikcijskim dijelom filma? I kada sve to uspijete, kako plasirati projekt pred što više publike?

Dana Budisavljević rođena je 1975. u Zagrebu. Diplomirala na Odsjeku za filmsku i TV montažu ADU u Zagrebu. Radila kao montažerka, asistentica produkcije i organizatorica filmskih festivala. Debitirala je kao redateljica dokumentarnim filmom „Sve 5!“ (Factum, 2004.), a širu popularnost stekla obiteljskim filmom o coming outu „Nije ti život pjesma Havaja“ (Hulahop, 2012.). Kao producentica potpisuje dokumentarni serijal „Betonski spavači“ Saše Bana, filmove „Lijepo mi je s tobom znaš“ Eve Kraljević, „Onda vidim Tanju“ Juraja Lerotića i druge. „Dnevnik Diane Budisavljević“ njen je prvi autorski dugometražni film.


RAUL BRZIĆ

Akademski filmski snimatelj

TEMA: CORPUS MEDIAE radionice

Cilj radionice jest istraživanje kako se pokretnom slikom izraziti na zadanu temu i timskim radom u kratkom roku doći do rješenja s naglaskom na kreativnost i proces. Istovremeno, ova radionica ukazuje na mogućnosti modernih tehnologija koje se mogu koristiti kao filmski alat.

Raul Brzić (Split, 1979.) je po završetku srednje škole primljen kao fotograf u Benettonov međunarodni kreativni studio Fabrica. Nakon godinu dana rada u Italiji vraća se u Hrvatsku i studira Dizajn vizualnih komunikacija na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Diplomira 2005. godine, a zbog velikog zanimanja za filmsku fotografiju 2008. upisuje magisterij filmskog snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. 2012. diplomira kao magistar snimanja. Nakon niza kratkih, dokumentarnih filmova te TV projekata (HRT: “Generecija Y”, “Paravan”, “Nesreća”) snimio je i cjelovečernje filmove “Predstava”, “Mrak” i “Oproštaj”. Živi i radi u Zagrebu.