RAJKO GRLIĆ, REDATELJ

Predavanje:

“Ustav Republike Hrvatske” – case study filma koji govori o ekstremnim pojavama u hrvatskom društvu, nacionalizmu, homofobiji, predrasudama, vjerskoj i nacionalnoj netrpeljivosti, ali koristeći film kao medij koji postaje svojevrsni terapijski kanal, kroz koji se o ovim temama može s publikom komunicirati na posve drugačiji društveno fenomenološki način.

Rajko Grlić je rođen u Zagrebu 1947. godine. Filmsku režiju je diplomirao na Filmskoj akademiji u Pragu u Češkoj 1971. U impresivnoj karijeri režirao je , producirato i napisao scenarije za više desetaka filmova, serija i dokumentaraca, a među njegovim najpoznatijim djelima su “Ustav Republike Hrvatske”, “Čaruga”, “Štefica Cvek u raljama života”, “Karaula”… Za svoje filmove i serije dobio je brojne domaće i međunarodne nagrade. Predaje filmsku režiju na Sveučilištu u Ohiu u Sjedinjenim državama.

SINIŠA JURIČIĆ, PRODUCENT

Predavanje:

Kako producirati i distribuirati film provokativne tematike? Kada vam na stol dođe scenarij provokativne tematike, kako se odlučiti treba li preuzeti ulogu producenta u takvom projektu? Koji su argumenti za a koji protiv, kojima se kao producent valja povoditi preuzimajući takav projekt? Koje opasnosti takvog projekta valja predvidjeti, i kako se na njih pripremiti? Kako osmisliti smislenu distribuciju filma, koji može naići na oštru kampanju u društvu o kojem takav film govori?

Siniša Juričić diplomirao je filmsku produkciju 2009. godine na Akademiji Dramske umjetnosti u Zagrebu. Nukleus Film je osnovao 2003. godine u Hrvatskoj, a istoimenu produkcijsku kuću u Sloveniji 2012. godine, dok je “Jaako dobra produkcija ” (JDP) osnovana 2013. godine. Siniša je fokusiran na talentirane filmske stvaraoce iz šire regije, te im pomaže u postizanju njihovog punog međunarodnog potencijala. Dobitnik je brojnih filmskih nagrada na više festivala, od Cannesa do Berlina.

MARJAN ALČEVSKI, SCENARIST

Predavanje:

Proces pisanja scenarija istraživačkog filma – trodnevna radionica koja za cilj ima razlučiti bitnog od nebitnog, u scenariju filma koji donosi istraživačku temu. Stvaranje djela, koje će biti razumljivo svima, a ne samo protagonistima ili zainteresiranim gledateljima takvog filma.

Marjan Alčevski autor je i scenarist TV serije “Uspjeh” (2019), prve HBO Adria originalne produkcije.

Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Sedam godina radi kao scenarist na razvoju TV i filmskih projekata za PlanetB i Nukleus film. Razvijao je scenarij za dugometražni film „Ljepši kraj“ kroz scenarističke programe Babylon i Torino Filmlab Adaptlab 2014., a polusatnu TV komediju „Prolupao“ kroz program Midpoint TV Launch. Sudjelovao je u programima EAVE i ExOriente s dokumentarnim filmom „Plati i ženi“. Koscenarist je animiranog dokumentarca „Chris the Swiss“, koji je imao premijeru na Tjednu kritike u sklopu filmskog festivala u Cannesu 2018. Bio je u užem izboru BBC-eva međunarodnog scenarističkog natjecanja 2012. Osvojio je nagradu za najbolju prezentaciju projekta na PitchADU 2015. i dobio Dekanovu nagradu ADU 2016. za mini seriju „Služba“.

GIOVANNI VALE, NOVINAR

DORUČAK, COLAZIONE, BREAKFAST
predstavljanje knjige Giovanni Valea, “Extinguished Countries”
uz sudjelovanje rapske Udruge “Mocira” i master-chef hotela Imperial. U suradnji s Talijansko hrvatskom gospodarskom komorom, kao dio programa “Made in Italy”, donosimo istraživanje Govanni Valea, što gastronomski veže Serrenisimu/Mletačku Republiku i Hrvatsku?

Projekt Extinguished Countries zamišljen je kao prva serija putopisa po zemljama koje više ne postoje. Cilj je čitatelje povesti na put kroz prošlo vrijeme, u izgubljena kraljevstva, republike i carstva, u potrazi za običajima, specijalitetima, arhitekturom ili riječima koje dijelimo s našim bližim susjedima, ili pak onim daljim ali s kojima smo nekoć bili povezani.

Prva knjiga u seriji putopis je po Mletačkoj republici, tisućljetnoj državi koja je nestala 1797. godine. Knjiga je rezultat više od 400 intervjua s povjesničarima, lingvistima, brodograditeljima, vrhunskim kuharima ili jednostavno lokalcima koji su podijelili priče svojih regija i gradova, recepte, legende i tradicije iz tog doba koje raslojavaju bogato kulturno nasljeđe koje dijeli sedam zemalja koje su nekoć bile dio Mletačke republike (Italija, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, Albanija, Grčka i Cipar) uz mnoštvo fotografija te mapa i ilustracija. Jedan je od ciljeva putopisa i ojačati važnost i vidljivost kulturnog nasljeđa i baštine u interpretaciji vlastitih identiteta i poimanju sadašnjosti koja je splet raznih okolnosti iz prošlosti.

Giovanni Vale, novinar s dugogodišnjim iskustvom koji je osnovao izdavačku kuću Paper Boat Stories d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu. Projekt je inicijalno financiran sredstvima prikupljenima u vrlo uspješnoj crowdfunding kampanji u ožujku 2020. te je uspješno realiziran i isporučen svim podržavateljima, što dokazuje iskustvo u upravljanju projektom.