SUTRA NAVEČER POČINJE PRVI RAB FILM FESTIVAL

Festival otvara canneski laureat Jadnici u prisustvu redatelja Ladja Lyja i glumca DjIbrila Zonge, a zatvara ga spektakularna projekcija u “morskom kinu” SEAPLEX KAICH

 U petak, 23. kolovoza u 21 sat u Ljetnom kinu Rab hrvatskom premijerom filma Jadnici počinje prvo izdanje festivala istraživačkog filma Rab Film Festival. Film koji je osvojio nagradu žirija Canneskog festivala prije samo nekoliko dana u Sarajevu ovacijama je ispratilo više od 3000 gledatelja, a na Rabu će ga predstaviti gosti RAFF-a, francuski redatelj Ladj Ly i glavni glumac Djebril Zonga. U pet festivalskih dana, od petka do utorka, posjetitelje očekuje 13 projekcija, 5 koncerata i puno razloga za dobar provod i aktivan odmor.

Na konferenciji za novinare u Rabu o RAFF-u su detaljno govorili direktor festivala Robert Tomić Zuber, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, izvršna producentica RAFF-a Morana Ikić Komljenović, umjetnički direktor glazbenog programa Zoran Kekić i direktorica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić.

Gradonačelnik Grgurić je istaknuo kako je pokretanje novog festivala u Rabu u godini kad otok i grad obilježavaju 130 godina bavljenja turizmom, za njih predstavlja još jedan iskorak u turističkoj ponudi, posebice što se već prvo izdanje festivala radi na visokoj produkcijskoj i sadržajnoj razini. I Grgurić i Tomić Zuber istaknuli su želju da ova suradnja potraje dugo godina.

Uz atraktivan filmski, RAFF uključuje i niz dugih zanimljivih programa. Glazbena sekcija RAFF BEAT donosi koncerte Zdenke Kovačiček & Greenhouse Blues Banda, Urban&4, Elementala, Nipplepeople i Detoura, program RAFF GASTRO na šarmantnom Trgu slobode predstavlja bogatstvo okusa i mirisa Raba, a program RAFF GENERATION, namijenjen filmskim profesionalcima, uključuje predavanja istaknutih domaćih filmaša: osnivača i direktora Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox i ravnatelja produkcijske kuće Factum Nenada Puhovskog, redateljice Dane Budisavljević, snimatelja Raula Brzića te pisca i scenarista Marjana Alčevskog.

Program ostvaren u suradnji s HBO Adria uključuje predstavljanje serije Černobil i video-konferenciju sa Stellanom Skarsgårdom. Nakon proglašenja pobjednika zadnje festivalske večeri posjetitelji će imati priliku iskusiti poseban doživljaj “morskog kina” uz projekciju pobjedničkog filma partnerskog Sarajevo Film Festivala RAFF SEAPLEX “KAICHte projekciju i koncert Detoura podno gradskih zidina pratiti s barke ili kaića.

Spomenuti Jadnici jedan je od ukupno 11 naslova u utrci za glavnu festivalsku nagradu RAFF Frame koja se dodjeljuje u tri kategorije: RAFF Frame Best Fiction Award, RAFF Frame Best

Documentary Award i RAFF Frame Audience Award. O najboljim filmovima iz programa odlučivat će žiri u sastavu festivalske selektorice, filmske predavačice, kritičarke i redateljice Rade Šešić, glumice Tihane Lazović i redatelja Antonio Nuić.

Program RAFF-a održat će se na nekoliko lokacija: u Ljetnom kinu Rab, Zimskom kinu Rab, na Trgu slobode, u Uvali I. Padova, na Sv. Ivanu te u Villi Antonietta (Mahačevoj vili). Festivalski paket ulaznica, koji omogućuje ulaz na 12 projekcija i 5 koncerata, moguće je kupiti online, a prodaja pojedinačnih festivalskih ulaznica počinje 23. kolovoza na blagajnama kina. Cijena ulaznice za projekcije u podne iznosi 20 kuna, 25 kuna za projekcije u 19 sati te 30 kuna za večernje projekcije u 21 sat. Ulaznica za večernju projekciju ujedno vrijedi i za koncert. Osim hrvatskih, sve festivalske projekcije imaju i engleski titl.