RAFF je prepoznao svoju lokaciju kao idealnu za filmski festival jer je odličan spoj sunca, mora, pijeska i ljepote. Sunčani mjeseci na otoku Rabu donose mnogo odličnih aktivnosti. Otok Rab jedan je od kvarnerskih otoka čija priča počinje davne 350. godine prije Krista kad su ga naselili Iliri. Nazivaju ga najzelenijim otokom Jadrana, a on to potvrđuje s više od 100 km pješačkih i biciklističkih staza i park-šumom Komrčar. Rab je poznat po svojoj Rapskoj fjeri – jedinstvenim srednjovjekovnim festivalom s viteškim igrama. Tih se dana Rab pretvara u jednu veliku srednjovjekovnu pozornicu, točnije, onu iz 14. stoljeća. Naime, Rapska fjera temelji se na odredbi Velikog vijeća Raba od 21. srpnja 1364. godine, prema kojoj su općinskim praznicima proglašeni Dies Victoriae 9. svibnja, kada se slavila uspomena na čudesnu obranu grada od Normana po zagovoru sv. Kristofora i Dies Natalis 27. srpnja, što je dan njegove mučeničke smrti, te je odlučeno da se prigodom tih svečanosti petnaest dana u gradu ne smije krojiti pravda i progoniti dužnike. Svečanosti su uvedene u počast kralju Ludoviku Velikom, koji je Rab oslobodio od Mlečana, a trajale su sedam dana oko blagdana sv. Jakova, sv. Ane i sv. Kristofora. Rab tih dana postaje sretan grad, što govori i njegov naziv Felix, koji je nosio još od 3. stoljeća. U početku se Fjera održavala vikendom, no odlučeno je da se treba držati tradicije, pa se svečanosti sada održavaju upravo na dane blagdana.

Rab je poznat i po rapskoj torti, koju kao suvenir možete ponijeti kući! Legenda kaže kako je rapska torta prvi put pripremljena 1177. godine kad je papa Aleksandar III praćen s deset galija odlučio potražiti sklonište da bi izbjegao brodolom zbog nevereIzvorni recept zapisan je krasopisom i čuva se u arhivu samostana sv. Andrije, ali ni ondje nećete naći mjere. I u tome je prava ljepota. Dobru rapsku tortu može napraviti samo onaj koji ju je napravio preko stotinu puta!

Grad Rab sa svoja upečatljiva četiri romanička zvonika podsjeća na četiri visoko uzdignuta jarbola nekog starog jedrenjaka, a što nas upućuje i na bogatu tradiciju i povijest posebne rapske brodogradnje. Otok Rab je poznat i po svojim plažama, mjestima prirode, prekrasne ljepote te je jedan od najzelenijih otoka u Kvarneru. Otok Rab je mjesto koje je uvijek stremilo ka održivom razvoju. Još prije deset godina otok Rab je prvi u Hrvatskoj dobio međunarodnu nagradu QualityCoast, koju za održivi razvoj obalnih odredišta dodjeljuje europska organizacija ‘Coastal and Marine Union’, nastala kao projekt EU-a suradnjom 11 zemalja članica. Rab je uvijek težio osmišljavanju, planiranju i realizaciji projekata od ekološkog i održivog značaja, razvija razne projekte i ugleda se u one poput neintegrirane sunčane elektrane na susjednom otoku Cresu.

Održivost je širok termin koji se može primijeniti na gotovo sve oblike života na Zemlji, od lokalne do globalne razine i kroz različite vremenske periode, no ono što ga najviše odlikuje jest sposobnost održavanja ravnoteže između tradicije i napretka, a otok Rab je mjesto koje njeguje upravo tu sposobnost. Ta ravnoteža uz sunce, more, pijesak i ljepotu grad i otok Rab čini odličnom je lokacijom za festival istraživačkog filma RAFF.