STEČAJNE ROŽICE

Kad se život i umjetnost isprepletu nastaju djela koja nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Na Rab Film Festivalu kroz program smo vam prikazali filmove koji se upravo bave životom i istraživanjem onog što on nosi, pretvorenim u umjetnost kroz objektive autora filmova. No, o nekim stvarima koje se događaju nama i oko nas, filmovi još nisu snimljeni, a mi ih već doživljavamo i proživljavamo. Posebice oni koji se nalaze u središtu tih zbivanja. Tako je jedna od najvećih priča ove godine agonija radnika grupe „Uljanik“ i tvrtki koje su njezini dijelovi, među kojima je i riječko brodogradilište „3. maj“.

 

Igor i Alana Marija Zenko

Igor Zenko zavarivač je u „3. maju“. Samohrani otac iz Rijeke, svaki dan odlazi na posao u škver, ne znajući hoće li to biti posljednji dan da uopće formalno ima posao, plaća mu kasni mjesecima, a i kad je isplaćena, bude mizerna. Svoje emocije Igor je kanalizirao kroz umjetnost. Od željeznih i čeličnih otpadaka u brodogradilištu počeo je izrađivati – cvjetove. Nazvao ih je „STEČAJNE ROŽICE“.

Kad ih je vidjela, njegova kćerka Alana Marija uzela je boje i dodala šarenilo na sivi metal.

 

 

 

 

„Stečajne rožice“ postale su tako simbol muke koju prolaze zaposlenici „3. maja“, tvrtke čija je budućnost još uvijek neizvjesna, ali i borbe za život, borbe za bolju budućnost, borbe za bolje sutra u kojem svima treba više boje, više cvijeća i više smijeha.

 

 

Pozivamo vas da podržite Igora i Alanu Mariju, i naručite i kupite svoju unikatnu „Stečajnu rožicu“. Možete ih naći na Facebooku, na stranici pod nazivom „Kreativno poduzeće Stečaj d.d.“.

Igora možete kontaktirati i na broj telefona +385 92 24 99 247 .

Rab Film Festival također podržava Igora i Alanu Mariju.

Njegove „Stečajne rožice“ poklon su našim članovima žirija i selektorima.