Project Description

Nenad Puhovski (foto NFoto)

//////// ŽIRI

NENAD PUHOVSKI

Nenad Puhovski jedna je od ključnih osoba u razvoju suvremenog hrvatskog dokumentarca. Filmski autor nagrađivanih, ali i žestoko osporavanih filmova, producent više od 70 dokumentaraca, direktor najvećeg regionalnog dokumentarnog festivala, ZagrebDoxa te voditelj jedinog magistarskog studija dokumentaristike u jugoistočnoj Europi.

Nenad je rođen 1949. godine u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, Filozofski fakultet te Akademiju dramske umjetnosti. Od 1965. godine amaterski, a od 1973. i profesionalno režira u kazalištu, na filmu i televiziji te kao redatelj potpisuje preko 250 produkcija. Dobitnik je više domaćih i međunarodnih nagrada. Kruna prebogate karijere je svakako osnivanje i vođenje Zagrebdox-a, najvećeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma u regiji, čiji je direktor od 2005. godine direktor. Član je Europske filmske akademije.

Oženjen je Vesnom, otac je Sene i Tamare, djed Relje i Grge, a kada je u pitanju pas Tibi, još nije sigurno tko je čiji vlasnik. Za sebe tvrdi da je strpljivi kolerik. Najbolje ga je opisala supruga, nazvavši ga Don Kihotom u tijelu Sanča Panse.