Nakon uspješne premijere na pulskom festivalu, film redatelja Gorana Kulenovića “Smrt djevojčice sa žigicama” dolazi na mjesto svoje radnje – Grad Rab u kojem će 18.08. otvoriti 5. jubilarni RAFF – Rab Film Festival. I to po prvi puta istovremenom projekcijom u čak tri kina – Otvorenom kinu, Zimskom kinu, i posve novom Kinu Kulica – koje suorganizatori RAFF-a posebno za ovu priliku oživljavaju kao novo mjesto za filmske projekcije u Rabu.

Radi se o filmu u potpunosti snimanom u Gradu Rabu, prema romanu Zorana Ferića “Smrt djevojčice sa žigicama” sufinanciran je sredstvima HAVC-a i HRT-a, uz podršku Grada Raba, Pučkog otvorenog učilišta Rab, TZ Raba i TZ Lopara, te mnogih građana grada i otoka Raba, koji i sudjeluju u filmu.

Film donosi priču na Otoku Rabu, u rana jesen 1992. godine. Patolog Fero, svježe rastavljen 40-godišnjak, dolazi u otočki gradić u kojem je s ocem udovcem proveo veći dio svog djetinjstva, kako bi prisustvovao sprovodu kćeri svog prijatelja Globusa, male Mirne. Na otoku se, izvan sezone, događaju čudne stvari: priča se o pojavljivanju ogromnog guštera, mjesni redikul Ranko optužuje fratre da su malu Mirnu prepilili napola, a vrhunac je ubojstvo ‘Djevojčice sa žigicama’ – rumunjske transseksualke Marillene koja se bavila prostitucijom i svoje partnere zarazila gonorejom. Istragom ubojstva bavi se Ferin dobar prijatelj, šef otočke policije Mungos, koji Feru sve više uvlači u istragu. Zahvaljujući medicinskim kartonima onih koji su se na otoku liječili od gonoreje, krug sumnjivaca u se širi: neki od njih su ugledni građani, neki su Mungosovi i Ferini prijatelji.

U filmu igraju: Ozren Grabarić, Jelena Lopatić, Goran Navojec, Borko Perić Slavko Juraga, Luka Petrušić, Slavko Sobin, Nikša Butijer, Voja Brajović, Iva Babić, Aleksandra Stojaković, Sanja Milardović, Elma Juković, Admir Šehović, Silvio Mumelaš, Dušan Kovačević, Darko Stazić.

Scenarij supotpisuju Zoran Ferić i Goran Kulenović, a ostali dio ekipe su: direktor fotografije – Mirko Pivčević, montažer – Goran Kulenović, scenografkinja – Veronika Radman, kostimografkinja – Sanja Šeler, majstorica maske – Sanja Hrstić, dizajner zvuka – Ivan Zelić, kompozitor – Dubravko Robić, producenti – Ivor Hadžiabdić, Antun Bahat.

Vidimo se na sjajnoj rapskoj filmskoj noć, otvaranju 5. RAFF-a!