O festivalu

//////// Uvodnik

„Još jedan festival?! Pa Zuberu dragi, što će ti to pored toliko festivala u Hrvatskoj?“ – rekla mi je jedna dobronamjerna osoba, na prvu vijest da planiramo pokrenuti na Rabu RAFF – Rab Film Festival. Neki moj nerv odmah je svađalački htio reagirati, ali zastao sam. Promislio i pitao sam sebe: da – zašto? Zašto filmski festival pored svih drugih? Meni se odgovor nametnuo u samom Rabu. Kojeg sam se prisjetio ponovno u vrijeme te magične Rabske fjere. Kada sam vidio ono u što gledam danas,  u trenutku kada se spremate sjesti na svoja mjesta u otvorenom kinu, kako bi pogledali laureata nedavnog festivala u Cannesu, film Ladj Lya „Jadnici“. Vidio sam te filmske i glazbene zastave kojima je ukrašen Grad, plakate s filmskim rasporedima. Rabljane kako kupuju svoju kartu za film, u gradu koji 106 godina neprekinuto u kinu gleda filmove. A nema svoj filmski festival. Ovdje publika dakle već postoji, samo joj treba prići s poštovanjem i ponuditi joj ono što zaslužuje, kvalitetan filmski program. Obogaćen glazbenim zvucima, gastronomskim mirisima, mišljen kao mjesto filmskih susreta. Omeđena našim porivom da istražujemo.

Na Otoku sreće, u kojem potpunu sreću možemo postići samo onda kada istražimo sve aspekte života kojeg živimo ili onog koji nas okružuje. Zato RAFF. U suživotu sa svim ostalim festivalima, vjerujući da ćete u njemu iz dana u dan, iz godine u godinu, sve više uživati. U ime tima koji ga je od srca i iskreno pripremao, suorganizatora Grada Raba i Pučkog otvorenog učilišta Rab, gradonačelnika Nikole Grgurića i ravnateljice Katarine Ribarić, svih naših pokrovitelja, partnera i sponzora, više vam ne možemo poželjeti. Osim da se pod zvijezdama prepustite filmovima koji vas na platnu čekaju.

Robert Tomić Zuber, direktor Rab Film Festivala

//////// Gradonačelnik o RAFF-u

Od trenutka kada se g. Robert Zuber ispred Toro laboratorija obratio Gradu Rabu i Pučkom otvorenom učilištu Rab za kreiranje Rab film festivala, projekt nam se učinio iznimno atraktivnim te smo odmah pokazali interes za pokušaj njegove realizacije.

U godini kada Grad Rab slavi 130. obljetnicu organiziranog bavljenja turizmom, bilježi 106. godinu kontinuirane kino prikazivačke djelatnosti te pored zimskog ima i otvoreno ljetno kino, opredjeljenje Grada da i svojim stanovnicima i turistima ponudi novi, do sada nezastupljen program, nametnulo se kao logičan izbor.

Zajedničko osmišljavanje programa i stvaranje novog proizvoda s Toro laboratorijem i Pučkim otvorenim učilištem Rab predstavlja posebno zadovoljstvo, i uvjeren sam da ćemo unatoč izuzetno zahtjevnoj organizaciji, zajednički napraviti uspješan festival, dostojan svog partnera, pokrovitelja i sponzora.

Rab film festival je prvotno zamišljen kao veliki festival koji, uz najvažniji segment filma povezuje još i glazbu, gastro ponudu i programe za mlade, te vjerujem da će se u moru kvalitetnih manifestacija u Hrvatskoj, kroz godine istaknuti kao iznimno posjećen i poseban.

Rab je otok iznimno bogate povijesti, kulture i tradicije, i kao domaćini i suorganizatori dat ćemo sve od sebe da ovako vrijedne manifestacije i inovativni projekti koji pridonose povećanju kvalitete života svojih stanovnika, ali i turističkoj ponudi, postanu tradicijom, a Rab postane prepoznatljiva kulturno–zabavna destinacija koja podupire vrhunske kulturne programe.

Kao Rabljani svjesni smo da moramo i njegovati tradiciju, i stvarati manifestacije koje baš poput nadaleko poznate Rabske fjere, nude jedinstvene doživljaje i turistima daju povod za povratak na otok.

Nikola Grgurić, gradonačelnik Grada Raba

//////// Nagrade

Rab film festival dodjeljuje tri nagrade „RAFF FRAME“ u kategorijama najboljeg dokumentarnog filma, najboljeg igranog filma i najboljeg filma po izboru publike.

//////// BEST DOCUMENTARY AWARD

//////// BEST FICTION AWARD

//////// BEST AUDIENCE AWARD

Autorice nagrade su industrijska dizajerica Silvia Jonjić i grafička dizajnerica Izvorka Jurić, dok nagradu izrađuje „Lapidarium – autorski nakit“.

Ovo umjetničko djelo koje će biti dodijeljeno pobjednicima inspirirano je mišlju o pravilnoj perspektivi i istraživačkoj želji koje u našem trodimenzionalnom svijetu stvaraju umjetnost koja propitkuje isti taj svijet.

//////// RAB FILM FESTIVAL – festival istraživačkog filma

Uplovite u najljepšu filmsku uvalu

Ukratko o konceptu festivala

Otok Rab i njegova stara gradska jezgra krajem kolovoza na pet dana postat će idealno odredište za sve one koje želja za istraživanjem novih mjesta, priča i okusa ne napušta ni tijekom vrućih ljetnih mjeseci. RAFF – Festival istraživačkog filma zamišljen je kao nova trans-medijalna platforma koja obuhvaća film, glazbu, gastronomiju i edukaciju, a služi kao baza za istraživački filmski izričaj koji u eri sve većeg broja sličnih filmskih manifestacija, ovom filmskom žanru sve manje ostavlja prostor predstavljanja publici. U programu festivala podjednako će moći uživati domaća i strana publika, a izvodi se u partnerstvu sa Sarajevo Film Festivalom, uz prikazivačko partnerstvo Al Jazeere Balkans i AJB Doc Festivala. Organizatori festivala su Grad Rab, Pučko otvoreno učilište Rab i Toro Laboratorij iz Zagreba.

O programima RAFF-a

//////// RAFF CINEMA

Recentni festivalski laureati, nagrađeni u Cannesu, Sundanceu i Berlinu, projekcija pobjedničkog filma Sarajevo Film Festivala te niz igranih i dokumentarnih filmova u kojima se istražuju aktualni globalni i lokalni problemi programski su aduti RAFF-ove filmske sekcije. Program čini ukupno 12 filmskih naslova – šest igranih i šest dokumentarnih, a njihov odabir potpisuju filmski kritičar i novinar Vladan Petković (igrani program) te Lejla Dedić, urednica programa na Al Jazeera Balkans (dokumentarni program).

//////// RAFF SEAPLEX (KAICH CINEMA)

Projekcije će se održavati u Zimskom i Ljetnom kinu u gradu Rabu, a osim na kopnu, filmovi i koncerti moći će se gledati i slušati s mora. U svojoj završnici, RAFF će iskoračiti iz koncepta statičnog kina i publici ponuditi priliku da “uplovi” u sasvim drugačije iskustvo uživanja u kulturnim sadržajima. Riječ je o programu Seaplex “Kaich” Cinema, jedinstvenom u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, koji posjetitelje poziva da projekciju podno gradskih zidina prate iz kina na morskim valovima – ukoliko imaju brodice, barke ili plovila na raspolaganju, da uplove u uvalu 1. Padova i s paluba gledaju film pod zvijezdama. Naravno, za one koji se žele “držati kraja”, mjesta su predviđena i na obali uvali.

//////// RAFF BEAT

Filmska događanja u sklopu RAFF-a prati niz koncerata i glazbenih performansa  nekih od najatraktivnijih izvođača i sastava suvremene domaće glazbe: Zdenke Kovačiček i Greenhouse Blues Banda, sastava Urban &4, Nipplepeople, Elemental i Detour. Kupnjom paketa kino ulaznica ili večernje projekcije u Ljetnom kinu, kupili ste i ulaz na koncert. 

//////// RAFF GASTRO

Jedna od najšarmantnijih gradskih lokacija s pogledom koji oduzima dah, rapski Trg Slobode, na pet dana transformirat će se u “festivalski trg” i postati mjesto za susret, razgovore, degustacije i razmjenu kulinarskih te filmskih ideja između prolaznika, festivalskih posjetitelja, kulinarskih stručnjaka, redatelja i filmskih profesionalaca te članova okupljenih oko udruge «Mocira» iz Raba i „Vilme“ pekarnice slastica.

//////// RAFF GENERATION

Obuhvaća nekoliko edukacijskih radionica i predstavljanja stručnjaka iz područja dokumentarnog i igranog filma koji su fokusirani na novinarsko istraživanje društvenih fenomena.  Program je namijenjen studentima i filmoljupcima, a njegova je namjera približiti korisnicima film kao medij analitičkog, ali i kreativnog zagledavanja  u društvo i njegove specifičnosti (od intimističkog mikro-konteksta, do razine globalnih fenomena i manifestacija).