O FESTIVALU

O festivalu

//////// Uvodnik

„Još jedan festival?! Pa Zuberu dragi, što će ti to pored toliko festivala u Hrvatskoj?“ – rekla mi je jedna dobronamjerna osoba, na prvu vijest da planiramo pokrenuti na Rabu RAFF – Rab Film Festival. Neki moj nerv odmah je svađalački htio reagirati, ali zastao sam. Promislio i pitao sam sebe: da – zašto? Zašto filmski festival pored svih drugih? Meni se odgovor nametnuo u samom Rabu. Kojeg sam se prisjetio ponovno u vrijeme te magične Rabske fjere. Kada sam vidio ono u što gledam danas,  u trenutku kada se spremate sjesti na svoja mjesta u otvorenom kinu, kako bi pogledali laureata nedavnog festivala u Cannesu, film Ladj Lya „Jadnici“. Vidio sam te filmske i glazbene zastave kojima je ukrašen Grad, plakate s filmskim rasporedima. Rabljane kako kupuju svoju kartu za film, u gradu koji 106 godina neprekinuto u kinu gleda filmove. A nema svoj filmski festival. Ovdje publika dakle već postoji, samo joj treba prići s poštovanjem i ponuditi joj ono što zaslužuje, kvalitetan filmski program. Obogaćen glazbenim zvucima, gastronomskim mirisima, mišljen kao mjesto filmskih susreta. Omeđena našim porivom da istražujemo.

Na Otoku sreće, u kojem potpunu sreću možemo postići samo onda kada istražimo sve aspekte života kojeg živimo ili onog koji nas okružuje. Zato RAFF. U suživotu sa svim ostalim festivalima, vjerujući da ćete u njemu iz dana u dan, iz godine u godinu, sve više uživati. U ime tima koji ga je od srca i iskreno pripremao, suorganizatora Grada Raba i Pučkog otvorenog učilišta Rab, gradonačelnika Nikole Grgurića i ravnateljice Katarine Ribarić, svih naših pokrovitelja, partnera i sponzora, više vam ne možemo poželjeti. Osim da se pod zvijezdama prepustite filmovima koji vas na platnu čekaju.

Robert Tomić Zuber, direktor Rab Film Festivala

//////// Gradonačelnik o RAFF-u

Sretan sam i ponosan što Rab i u ovim izazovnim vremenima postaje pozornicom s koje se i kroz film šalje pozitivna poruka da je, bez obzira na okruženje i uvjete koji trenutno vladaju, moguće gledati u vedriju budućnost, te da će ovdje uskoro biti otvoren četvrti po redu Rab Film Festival.

Kada smo prije više od četiri godine sramežljivo razgovarali o mogućnosti organizacije Rab Film Festivala rekli smo da ćemo napraviti ili pravu stvar s pravom porukom, ili da se nećemo upuštati u nekakve improvizacije. Zajedničko osmišljavanje programa i stvaranje novog proizvoda s Toro laboratorijem i Pučkim otvorenim učilištem Rab predstavlja posebno zadovoljstvo, a rezultat je kvalitetan filmski festival s porukom, jasnim ciljem i vizijom. Uvjeren sam da ćemo svi zajedno uživati u predstojećim trodnevnim projekcijama i svemu što prati ovaj festival smješten među kulisama grada kao stvorenima za promociju filmske umjetnosti, te da će ovo biti još jedna lijepa priča s otoka koju ćemo odaslati u svijet.

Rab je otok iznimno bogate povijesti, kulture i tradicije, i kao domaćini i suorganizatori dat ćemo sve od sebe da ovako vrijedne manifestacije i inovativni projekti koji pridonose povećanju kvalitete života svojih stanovnika, ali i turističkoj ponudi, postanu tradicijom, a Rab postane prepoznatljiva kulturno–zabavna destinacija koja podupire vrhunske kulturne programe.

Kao Rabljani svjesni smo da moramo i njegovati tradiciju, i stvarati manifestacije koje baš poput nadaleko poznate Rabske fjere, nude jedinstvene doživljaje i turistima daju povod za povratak na otok.

Nikola Grgurić, gradonačelnik Grada Raba