Project Description

Dokumentarni program ovogodišnjeg Sarajevo film festivala jučer je otvario film redatelja Mladena Kovačevića „Još jedno proljeće“. Ovaj film koji donosi sliku pandemije iz prošlosti, u nekadašnjoj zajedničkoj državi, tjedan dana kasnije na svojevrstan način uvodi u završnicu dokumentarnog programa ovogodišnjeg RAFF-a. Tako će na Rabu „Još jedno proljeće“, nedavno nagrađen posebnim priznanjem na prestižnom filmskom festivalu u Karlovy Varyima, svoju hrvatsku premijeru imati upravo pred rapskom publikom. O kakvoj se dokumentarnoj arhivističkoj filmskoj poslastici radi, govore i riječi slavnog Quentina Tarantina u kritici napisanoj za cijenjeni Kino Wombat:

„Jeste li ikada pratili sliku, a da se niste zapitali o sadržaju filma? Je li vas ikada zahvatila neka energija, posijecajući vas sa svih strana pred nepoznatim u kinu?

Meni se upravo to dogodilo. U potrazi za novim filmovima, novim slikama, nepoznatim pričama, susreo sam se s filmom Mladena Kovačevića: ‘Još jedno proljeće’… , još jedna kuga…uznemirujući dokumentarac koji miješa arhivske snimke i diskretne umetke eksperimentalne kinematografije. Uranjamo u hipnozu kako bismo promatrali ljudsku dramu…“.

Što je to prepoznao Quentin Tarantino u filmu Mladena Kovačevića, moći ćete uskoro prepoznati na RAFF-u.

Utorak, 23.08., 12.00, Zimsko kino