Project Description

Prekarnih radnika kako u Rabu, tako i cijeloj Hrvatskoj zasigurno ima. Čitamo o njima svakodnevno, o njihovoj preopterećenosti, nemogućnosti da predahnu, žive svoj život pored rada. Dokumentarni film „Sretan radnik“ vodi nas iza sjajnih korporativnih fasada kako bi otkrio sistemske probleme koji opterećuju radno mjesto: od kulture šutnje, lažnih promjena i nesposobnih menadžera do toga kako educiramo svoju djecu. Jedna od hrvatskih premijera na RAFF-u rapskoj publici dolazi s pokušajem davanja odgovora na pitanje kako je rad kroz desetljeća zapravo sabotiran? No, ako tražite optimističan i zanimljiv dokumentarac, našli ste ga tvrdi u svojoj recenziji ovog filma Bailey Barton (Desktop documentaries).
Koristeći kao svoju polaznu točku priručnik koji je izdao OSS (Ured za strateške usluge, preteča CIA-e) kako bi uputio borce otpora stacionirane u Europi kako osakatiti neprijatelja, Sretni radnik kreće odgovoriti zašto petina ispitanih radnika kaže da aktivno radi protiv svog poslodavca, zašto su plaće direktora naglo porasle, a radnicima tek neznatno porasle i zašto se toliko zaposlenika izjašnjava da su nezadovoljni. Redatelj John Webster prati modernu uredsku praksu sve do ranih tvorničkih modela, objašnjavajući zašto menadžeri žele da osoblje personificira dobro podmazane zupčanike u stroju, čak i ako za mnoge to poštovanje ima svoju cijenu.
Stoga, odgovor na pitanja – Pod stresom ste? Pregorjeli od rada? – prema filmu Sretni radnik jednostavan je – Niste sami! Provjerite je li tome tako na RAFF-u!