// ČERNOBIL

© 2019 Home Box Office, Inc. All rights reserved

// POSEBNA PROJEKCIJA

HBO ADRIA predstavlja na Rab Film Festivalu svoju hit mini seriju „Černobil“ na posebnoj projekciji koja će se održati 24. kolovoza u 17,00 sati u Zimskom kinu. Prikazuju se prve dvije epizode, a ulaz je slobodan.

Stellan Skarsgård, jedan od glavnih glumaca u seriji „Černobil“, dan kasnije će video-linkom gostovati na Rab Film Festivalu. Sa Stellanom razgovaramo o radu na seriji, ali i njegovoj bogatoj karijeri (više o Stellanu pročitajte u nastavku ovog teksta).

Razgovor će se održati 25. kolovoza u 17,00 sati u Zimskom kinu.

Petodijelna miniserija iz originalne HBO produkcije “Černobil” dramatizira priču o nuklearnoj nesreći 1986. godine, jednoj od najgorih katastrofa u povijesti čovjeka – i žrtvama podnesenima kako bi se Europa spasila od nezamislive katastrofe. 26. travnja 1986. godine u nuklearnoj elektrani Černobil u Ukrajini u Sovjetskom Savezu došlo je do goleme eksplozije koja je otpustila radioaktivne materijale diljem Bjelorusije, Rusije i Ukrajine sve do Skandinavije i Zapadne Europe. Jared Harris glumi Valerija Legasova, vodećeg sovjetskog nuklearnog fizičara. Kao dio reakcijskog tima, bio je jedan od prvih koji je shvatio opseg neusporedive katastrofe koja se dogodila. Stellan Skarsgård igra sovjetskog zamjenika premijera Borisa Ščerbinu, kojeg Kremlj određuje da predvodi vladinu komisiju za Černobil u satima neposredno nakon nesreće. Emily Watson glumi Ulanu Komjuk, sovjetsku nuklearnu fizičarku posvećenu rješavanju tajne onoga što je dovelo do černobilske katastrofe.

// STELLAN SKARSGARD

Stellan Skarsgård je švedski glumac, najpoznatiji po ulogama filmovima „Dobri Will Hunting“, „Pirati s Kariba“, „Mamma Mia!“, „Muškarci koji mrze žene“, „Thor“, „Osvetnici“ i drugima.

Rođen je 1951. godine u Švedskoj, a u rodnoj zemlji postao je zvijezda već u tinejdžerskim godinama glumeći u jednoj televizijskoj seriji. Nakon toga angažiran je u Kraljevskom dramskom teatru u Štokholmu, a paralelno gradi i filmsku karijeru. No svjetski postaje poznat nakon što  počinje glumiti u američkim filmovima. Posljednje ostvarenje je uloga u mini-seriji „Černobil“, jednom od najuspješnijih projekata kuće HBO u ovoj godini.