// RAFF 2021. – JOŠ MALO I POČINJEMO!

Idućeg petka počinje Rab film festival, dakle sitno brojimo do tri dana puna filmskih i glazbenih poslastica.

Usprkos brojnim ograničenjima koja su nametnuta zbog pandemije Covid-19, i ovaj put se RAFF održava u nešto smanjenom obimu, no u tri dana festivala Rabljani i njihovi gosti će imati prilike uživati u svim programima s kojima se festival ambiciozno startao 2019. godine.

Programski, RAFF je festival prvenstveno istraživačkog filma, pa su tako i filmovi koji se prikazuju uglavnom tematika koje se tiču svijeta u kojem živimo, često obrađujući kriminal, društvene trendove, te vječna pitanja slobode i pravde.

Ove godine RAFF CINEMA donosi 7 filmova, od kojih je 6 u konkurenciji za nagrade. Od igranih filmova prikazat će se film „Murina“ Antonete Alamat Kusijanović, koji je jedan od najuspješnijih hrvatskih filmova ove godine. Zatim su tu film „Lihvar“ srpskog režisera Nemanje Ćeranića, i „Egzil“, režisera Visara Morine, snimljen u njemačko-belgijsko-kosovskoj koprodukciji.

Od dokumentarnih filmova bit će prikazani „Projekt Kartel“, film koji se bavi novinarskim istragama meksičkih kartela, koje često završe fatalno po novinare, zatim film „Žica“ Tihe K. Gudac o migrantskoj krizi i događanjima na hrvatsko-slovenskoj granici, te film „Prava cijena on line poslova“ koji demistificira položaj radnika u novoj eksplozivno rastućoj on line industriji. Filmovi su u konkurenciji za nagradu RAFF-a za najbolji film po ocjeni stručnog žirija, te najbolji film po izboru publike.

Filmove je ove godine za RAFF odabrao filmski kritičar i novinar Vladan Petković, a u tročlanom žiriju su autor dokumentarnih filmova, producent i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski, te dvije izuzetne dame i glumice – Nina Violić i Daria Lorenci Flatz.

RAFF se zatvara u nedjelju, 22. kolovoza u Uvali I. Padova, od 20,00 sati, kad će biti proglašeni najbolji filmovi, a odmah poslije toga bit će prikazan film u SEAPLEX KAICH programu – „Jahači pravde“, danskog režisera Andersa Thomasa Jensena, s jednom od trenutno najvećih europskih filmskih zvijezda u glavnoj ulozi Madsom Mikkelsenom. Cijeli program se može pratiti sa mora, iz plovila – kaića, brodića, jahti, čamaca… što stvara posebnu atmosferu i spaja da užitka – filmski i morski. Opširnije na https://rabfilmfestival.com/program/seaplex-kaich/