// RAFF 2021 | Najava ovogodišnjeg Rab Film Festivala

// RAFF 2021. – BOGATA I SADRŽAJNA TRI FESTIVALSKA DANA

Na rapskom Trgu Slobode, ili kako ju Rabljani zovu Pjaceti, svojevrsnoj točki susreta na RAFF – Rab Film Festivalu, održana je prva tiskovna konferencija na kojoj je predstavljen program trećeg izdanja RAFF-a, koji će se održati od 20. do 22. kolovoza.

Program ovogodišnjeg RAFF-a, predstavio je direktor Festivala Robert Tomić Zuber, a osim njega su, o okolnostima u kojem je ovaj festival organiziran, govorili i ravnatelj Hrvatskog audio-vizualnog centra Chris Marcich, gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić te ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić.

Upravo Katarina Ribarić istakla je kako je veliko zadovoljstvo vidjeti razvoj ovogodišnjeg RAFF-a iz jedne tek mogućnosti u realnost koja se treba dogoditi za nekoliko tjedana, s uvjerenjem da ovo izdanje Rabljani i njihovi gosti željno iščekuju.

U nastojanju da se razina rizika mogućeg širenja zaraze svede na minimum, odvijanje festivala skraćeno je sa šest na tri dana, a umjesto planiranih trinaest, bit će prikazano šest filmova u konkurenciji i jedan izvan konkurencije.

Među odabranim filmovima rapska će publika moći pogledati igrani film “Murina“, izvrstan dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović, u Cannesu nagrađenom za najbolji debitantski film, a nagrade za najbolji debitanski film i nagradu publike dobio je i na Pula Film Festivalu.

Na Rabu će biti prikazan i dokumentarni film „Žica“ autorice Tihe Gudac, kao i film o životnoj ugroženosti istraživačkog novinara “Projekt Kartel”, koji dotiče temu kojom se RAFF žanrovski rado bavi. Tu je i sjajan igrani film „Lihvar“ redatelja Nemanje Ćeranića kojeg već sada kritičari nazivaju srpskim noir filmom, a za zatvaranje festivala odabran je napeti Jensenov triller “Riders of Justice” u kojem Mads Mikkelsen tumači Markusa Hansena, oca i muža, koji traži pravdu za svoju pokojnu suprugu. Posljednji film RAFF-a biti će prikazan u već tradicionalnom SEAPLEX KAICH programu, kino na barkama u Uvali I. Padova.

Kao važan segment Festivala istaknut je i obrazovni program RAFF Generation, za koji sve više iskazuju interes studenti koji se bave filmom. Ovaj program donosi međuostalima predavanja Rajka Grlića, Zorana Predina, Ivice Đikića, Siniše Juričića, Vanje Černjula, Marjana Alčevskog...

Glazbeni program RAFF BEAT smanjen je također u skladu s epidemiološkim mjerama, te će od dva najavljena koncerta biti održan i onaj Zorana Predina.

RAFF Gastro također odviti će se u svojevrsnoj mini verziji, u suradnji s Talijansko hrvatskom gospodarskom komorom. Zajedno s predstavnicama rapske udruge Mocira, talijanski autor Giovanni Vale govoriti će o svojem gastronomskom istraživanju gastro nasljeđa Mletačke republike, u programu nazvanom “Made in Italy”.

Epidemiološke okolnosti donijele su suradnju RAFF-a s HZJZ-om uz podršku Ministarstva zdravstva i Nastavnog zavoda Primorsko goranske županije, koja će rezultirati COVID FREE izdanju festivala. Uz one koji imaju COVID potvrdu, preboljele i testirane, svima koji žele doći na programe RAFF-a biti će omogućeno besplatno testiranje brzim antigenskim testovima.

Chris Marcich najprije je zahvalio Gradu i Učilištu na pruženoj podršci unatoč izazovu i prisutnim rizicima.

“Idemo naprijed s trećim izdanjem i uvjeren sam da će biti izvrsno usprkos mjerama, restrikcijama i kraćem trajanju festivala. Iznimno mi je drago da će se „Murina“ prikazat, to je jedan vrlo uspješan hrvatski film. Naime, naši filmovi su premalo gledani i kao društvo moramo više poraditi na njihovoj prezentaciji pa me veseli da se Robert odlučio i tomu posvetiti. Od početka i iz osobnih razloga podržavam RAFF snažno, a financijski koliko je moguće sada u ovim uvjetima”, kazao je Marcich.

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić izrazio je svoju radost i ponosan što Rab u ovim izazovnim vremenima postaje pozornicom s koje se i kroz film šalje pozitivna poruka da je, bez obzira na okruženje i uvjete koji trenutno vladaju, moguće gledati u vedriju budućnost, te da će ovdje uskoro biti otvoren treći po redu Rab Film Festival.

“Kada smo prije više od tri godine sramežljivo razgovarali o mogućnosti organizacije Rab Film Festivala rekli smo da ćemo napraviti ili pravu stvar s pravom porukom, ili da se nećemo upuštati u nekakve improvizacije. Program kojeg je gospodin Zuber predstavio, ozbiljnost institucije koju predstavlja gospodin Marcich, zapravo su garancija kvalitete Rab Film Festivala s porukom, jasnim ciljem i vizijom. Nadam se da ćemo svi zajedno uživati u predstojećim trodnevnim projekcijama i svemu što prati ovaj festival smješten među kulisama grada kao stvorenima za promociju filmske umjetnosti. Uvjeren sam da će ovo biti još jedna lijepa priča s otoka koju ćemo odaslati u svijet”, zaključio je Grgurić.

(Tekst: RAFF // Foto: Hrvoje Hodak – Rab danas )