// RAFF 2021 | PREDSTAVLJAMO STRUČNI ŽIRI

STRUČNI ŽIRI RAB FILM FESTIVALA 2021.

Nenad Puhovski, Nina Violić i Daria Lorenci Flatz ovogodišnji je žiri RAFF-a, koji će od šest prikazanih filmova izabrati najbolji film ovogodišnjeg izdanja festivala. S obzirom na smanjeni, pandemijski program ove godine svi filmovi su u jednoj kategoriji.

No bez obzira na smanjeno, pandemijsko izdanje festivala, šest filmova koje žiri mora pogledati i među njima odabrati najbolji zadat će im dosta posla.

Nenad Puhovski gotovo da je sinonim za dokumentarne filmove u Hrvatskoj. Iza njega je prebogata karijera autora, režisera, producenta i u kazalištu, i na televiziji i filmu, sveučilišnog profesora i predavača, člana – između ostalog – Europske filmske akademije, a možda najznačajnija faza te karijere je osnivanje Zagreb Doxa, najvećeg međunarodnog festivala dokumentarnog filma u regiji. Njega, kao direktor, vodi od 2005. godine. Neizbrisiv trag u hrvatskoj filmskoj povijest ostavit će produkcijska kuća „Factum“ koju je Puhovski osnovao 1997. godine, i koja je do danas producirala desetine dokumentarnih filmova, često jedina koja se „usudila“ baviti „zabranjenim“ ili „prešućivanim“ temama ratnih zločina, ljudskih prava, revizije povijesti i drugim temama od društvene važnosti.

Uz ovu legendu, žiri čine i dvije sjajne glumice – Nina Violić i Daria Lorenci Flatz.

Nina Violić prvakinja je drame u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, no bogatu karijeru osim kazališta obilježile su joj i brojne filmske i televizijske uloge. Publici je poznata po svojem specifičnom i osebujnom stilu, kao i tome da svakoj ulozi daje svoj ekstravagantni pečat. Nina je u svojoj karijeri dobila brojne nagrade i za televizijske i filmske i kazališne uloge, a tek je ušla u svoje najbolje glumačke godine. No, tu ne staje. Režirala je do sad dva kratka filma, a dugometražni prvijenac, za koji je i napisala scenarij te glumi u njemu, “Baci se na pod”, je upravo završen.

I Daria Lorenci Flatz iza sebe ima bogatu karijeru, a matična kuća također joj je Hrvatsko narodno kazalište. Rođena je u Sarajevu, ali gluma kao životni odabir malo je koga iznenadio – njezini roditelji bavili su se režijom i dokumentaristikom. Zbog rata seli u Zagreb, gdje upisuje i Akademiju dramske umjetnosti. Brojne kazalište, televizijske i filmske uloge čine bogatu Darijinu karijeru, u kojoj je često nagrađivana za svoj rad.

RAFF unaprijed zahvaljuje članovimo žirija na njihovom doprinosu festivalu, a koji film je po njihovom sudu najbolji film Rab film festivala 2021. godine doznat ćemo u nedjelju, 22. kolovoza, u 20,30 sati u Uvali I. Padova, tijekom ceremonije zatvaranja festivala. Osim nagrade za najbolji film po cijeni stručnog žirija, bit će dodijeljena i nagrada za najbolji film po izboru publike.

RAFF će biti zatvoren projekcijom filma „Jahači pravde“ na velikom platnu u uvali I. Padova.