Project Description

Kažu da svaka nesreća, može donijeti i nešto dobro. Epidemija, lockdown, ukinuće svih izvedbenih umjetnosti, festivala… kada je u pitanju filmska umjetnost donijela je jednu pozitivnu posljedicu. Pauzu u kojoj se s distribucijom nemalog broja sjajnih filmskih naslova sačekalo neka bolja vremena za ritual odlaska u kino. I upravo ta pauza donijela je ponudu toliko različitih, a istovremeno sjajnih filmova – bilo igranih, ili dokumentarnih. Upravo zato posao selektora RAFF-a, filmskog kritičara Vladana Petkovića nije bio nimalo lagan. Donijeti rapskoj publici koja se u posljednjih tri godine pokazala publikom istančana ukusa, 13 filmova koji su svojevrsni best of the best izbor u konstelaciji dvogodišnje filmske produkcije bio je pravi izazov.

No zato možemo s ponosom najaviti kako nam dolaze sjajni naslovi kako iz Hrvatske ili regije, tako i iz cijelog svijeta. Ove godine stoga putujemo filmskom brodicom od Europe ka Aziji, Bliskom Istoku, odlazimo do onog Dalekog, obilazimo kontinente. Na tom putu istraživat ćemo, radovati se, biti zabrinuti, suosjećati, možda i tugovati. Ali prije svega uz te filmske junake naše svakodnevnice  -vjerovati. Da se toj istini može pogledati i u oči, ili u njeno oko. Pod zvijezdama usred tog rapskog gradskog kamenog kina, prelijepog zimskog kina i na kraju s baraka, kaicha, brodica pozdraviti film do našeg novog susreta.

Jedan po jedan naslov, jedan po jedan tekst, s željom da vam damo dovoljno razloga da do otvaranja ovogodišnjeg RAFF-a, u svom džepu imate snop svih 12 karata. Onu 13. kao i svake godine poklanjamo vam od srca.